Fritidsjob Århus

Er du under 18 år og leder efter et fritidsjob i Århus? Hvis svaret er ja, kan vi forhåbentlig hjælpe dig her! Vi har nemlig samlet et stort udvalg af fritidsjob i Århus, så du kan finde dit næste drømmejob.

Er du over 18 år over og leder efter et fritidsjob i Århus? Så vil vi gerne guide dig over på vores side omkring studiejob i Århus. Her har vi også samlet en masse jobtilbud til dig, der er over 18 år, og leder efter et job ved siden af studiet. Så du skal i hvert fald ikke føle dig snydt her hos os, hvis du er på udkig efter et job!

Hvad er et fritidsjob?

Et fritidsjob er, som navnet så fint antyder, et job du har i din fritid. Det er altså noget, du bruger tiden på, efter du har været i skole. Et fritidsjob er en god måde at komme til at tjene lidt lommepenge på – og få noget meget værdifuld erhvervserfaring i en ung alder. En ting som virksomhederne i fremtiden vil sætte meget pris på. For det er ikke nogen hemmelighed, at virksomheder bliver meget positive stemt over for dig, hvis du har haft et job og har noget erhvervserfaring.

Hvor gammel skal jeg være for at få et fritidsjob?

I Danmark kan du få et fritidsjob, så snart du er 13 år gammel. Dog er der begrænsninger på, hvad du må i forhold til din alder. Hvis du søger efter fritidsjob i Århus, og du er 14 eller 15 år, må du lidt mere, end hvad du må som 13-årig. Der er dog stadig nogle begrænsninger og regler, som udelukkende er til for at beskytte dig.

Men du kan altså i en rimelig tidlig alder få noget erfaring på arbejdsmarkedet – plus så har du også mulighed for at tjene dine egne penge, så du ikke længere er så afhængig af dine forældre. Og det lyder ikke helt dårligt, vel?

Hvilke regler skal jeg og min kommende arbejdsgiver følge?

Som nævnt tidligere er der nogle regler, som både du og din arbejdsgiver skal følge nøje. Og mange af disse regler er aldersbestemt. Det vil sige, at jo ældre du er, jo mere må du lave på dit arbejde.

Der er dog nogle regler, der gælder for alle 13-17-årige. Disse regler er:

 • Du har en ret til at blive grundig oplært på dit nye arbejde
 • Hvis du skal have bestemt arbejdstøj eller arbejdsudstyr, skal din arbejdsgiver betale for dette.
 • Du må ikke løfte ting, der vejer mere end 12 kg. Dog må du gerne, hvis forholdene er ordentlige, og du kan løfte fra det, der bliver kaldt løftehøjde (det er fra midten af låret og i albuehøjde), løfte op til 25 kg.
 • Du må desuden ikke arbejde med farlige stoffer, såsom kemikalier der har orange advarselsmærker.
 • Hvis du arbejder på et sted som for eksempel en grillbar, bageri, tankstation eller andre steder, hvor der er høj risiko for røveri, må du ikke stå alene i visse tidsrum. Faktisk så skal du stå med en kollega, der er over 18 år mellem kl. 18 til 06 i hverdag og mellem kl. 14 og 06 i weekender.

Hvis du er under 15 år, er der disse regler, udover dem der er gældende for alle under 18 år, der skal følges.

 • På en almindelig skoledag må du højst arbejde to timer om dagen, og i weekender må du arbejde syv timer dagligt.
 • I løbet af en skoleuge må du højst arbejde 12 timer.
 • Når du har ferie, må du højst arbejde 35 timer om ugen.
 • Du må ikke arbejde alene fra kl. 20 til 06.
 • I forhold til farlige maskiner, må du ikke arbejde med dem eller i nærheden af dem. Du må dog godt arbejde med ufarlige maskiner, så som for eksempel en støvsuger eller en kopimaskine.

Hvis du er mellem 15 og 18 år gammel, er der også nogle ekstra regler, der er tilføjet her. Her er dog også lidt forskel på reglerne. Forskellen bliver afgjort om du er underlagt undervisningspligten eller ej. Undervisningspligt betyder, at du er i gang med at gennemføre grundskolen, hvilket er til og med 9. klasse. Hvis du er mellem 15 og 18 år og er underlagt undervisningspligt, så gælder disse regler:

 • På skoledage må du arbejde højst to timer på en skoledage og i weekender må du arbejde otte timer dagligt.
 • I løbet af en skoleuge må du højst arbejde 12 timer.
 • Hvis det er en ferieuge, må du højst arbejde 40 timer.
 • Du må ikke arbejde alene mellem kl. 20 og kl. 06.

Hvis du ikke længere er underlagt undervisningspligten, altså du er gået ud af grundskolen, så gælder de følgende regler:

 • Om dagen må du højst arbejde otte timer.
 • På en uge må du højst arbejde 40 timer.
 • Som udgangspunkt må du ikke fra kl. 20 til kl. 06.
 • Hvis du har et arbejde på kontor, butik eller lignende, må du ikke arbejde fra kl. 22 til kl. 06.
 • Hvis du derimod arbejder på hotel, restaurant eller lignende, må du arbejde lidt længere. Du må dog ikke arbejde fra kl. 24 til kl. 06.
 • Hvis du arbejder i en stald, må du ikke arbejde fra kl. 19 til 04.
 • Hvis maskinerne er afskærmede, så du ikke kan komme til at røre de bearbejdede dele, så må du godt arbejde med dem.

Det kan godt virke lidt uoverskueligt med alle de regler der er – og især fordi der er så mange forskellige alt afhængig, hvor gammel du er. Husk dog på, at disse regler udelukkende er til for at beskytte dig. Du skulle nødigt komme noget til, når du er på arbejde i så tidlig en alder, så du ikke kan arbejde senere hen i dit liv. Hvis du dog stadig skulle være i tvivl omkring nogle af reglerne, så bed om hjælp fra dine forældre eller blev medlem af en fagforening. De er nemlig altid klar til at hjælpe dig og sikre de bedste forhold for dig.