Fritidsjob Esbjerg

Er du på udkig efter et fritidsjob i Esbjerg? Så er du landet det helt rette sted! For hvis du er under 18 år og leder efter et fritidsjob i Esbjerg, så kan vi nemlig hjælpe dig her. Vi har samlet en masse fritidsjob, så du har en god chance for at finde dit drømmejob. Et fritidsjob er jo en helt genial måde at få tjent lidt lommepenge selv, så du ikke hele tiden skal tigge mor og far om det. Desuden har du mulighed for, at i en tidlig alder at få lidt erhvervserfaring – og tro os, det er der ingen arbejdsgiver, der ser negativt på, at du har. Tværtimod. Så når du engang bliver ældre og skal ud og søge et job, så vil alle arbejdsgiver se positivt på, at du i sådan en tidlig alder allerede kunne vise, at du kunne tage ansvar. Så det er bare med at gå i gang med at lede efter dit kommende fritidsjob lige her!

Hvis du derimod er over 18 år og leder efter et fritidsjob i Esbjerg, så vil vi anbefale, at du kiggede på vores side studiejob Esbjerg, hvor du kan finde en masse job for dig, der er over 18 år og studerer.

Hvad er et fritidsjob?

Det er egentlig ikke så indviklet at forklare, hvad et fritidsjob er. Det er i bund og grund et job du passer efter skole – altså i din fritid. Så valget af navnet forklarer jo egentlig sig selv. Det du måske kan være i tvivl om, er hvornår du må arbejde, og hvorhenne du kan arbejde.

Du må allerede som 13-årige begynde at arbejde, dog er der nogle grænser på, hvad du må arbejde med. Generelt hvis du er under 18 år, er der nogle begrænsninger i forhold til hvad du må og ikke må arbejde med. Så hvis du er 14 eller 15 år gammel og leder efter et fritidsjob i Esbjerg, så skal du være klar på, at det altså ikke er alt, du må arbejde med. Grunden til disse regler er faktisk helt enkelte – de er der for at beskytte dig. Der skulle nødigt ske dig noget, og især i sådan en ung alder, at det skulle påvirke dine muligheder på arbejdsmarkedet mange år frem. Så selvom disse begrænsninger nogle gange kan føles trælse, så bare tænk på, at det kun er for at passe på dig, at de er der.

Hvad kan jeg tjene i løn, når jeg har et fritidsjob?

Det er meget forskelligt fra branche til branche, hvad du kan tjene i løn. Du skal dog være, at der er overenskomster og ikke loven, der sikrer dig mindstelønnen. Så hvis din arbejdsplads ikke har en overenskomst, så er du altså ikke sikret at få mindstelønnen, som er den løn ungarbejder får i den givne branche, hvis de arbejder ved en virksomhed, der rent faktisk har en overenskomst. Dog er det ikke umuligt stadig at få det samme som mindstelønnen, selvom din arbejdsplads ikke har en overenskomst.

Du skal også være opmærksom på, at du har ret til feriepenge. Det har alle lønmodtagere i Danmark faktisk – lige meget hvor gamle de er, og hvor meget de arbejder. Feriepenge svarer til 12,5% af din løn og tillæg. Hvis din arbejdsgiver siger, at din løn er inklusive feriepenge, så er det ulovligt, og du skal gøre ham eller hende opmærksom på det med det samme. For det vil godt nok være træls at miste de penge, når du engang skal på ferie jo.

Hvordan fungerer det med skat?

Nu hvor du er begyndt at tjene penge ved siden af skolen, så skal du også til at sætte dig en smule ind i det med Skat. Men heldigvis er det ikke så indviklet endnu, når du er under 18 år. Når du er under 18 år, har du nemlig det, der hedder et frikort. For dem der er under 18 år, så er beløbet som udgangspunkt på 36.100 kr. i 2020. Når du har et frikort, så betaler du kun AM-bidrag, hvilket er 8%, og du betaler altså ingen skat af dine penge. Beløbet på frikort kan dog godt svinge fra person til person, da det kommer an på ting, som ens fradrag, som kommer an på ens personlige forhold. Så der er altså nogle forskellige faktorer, der afgør hvad ens frikort er på.

Du skal dog huske på at sige til din arbejdsgiver, at han eller hun skal indbetale din løn på dit frikort. Det er nemlig den eneste måde, du sikrer dig, at de kommer ind der.

Skal jeg melde mig ind i en fagforening?

Hvis du er i tvivl om, hvordan det med skat fungerer, eller gerne vil høre mere om, hvad du helt præcis må arbejde med, eller andre lignende ting så er det en god idé at spørge dine forældre til råds. Hvis de dog ikke kan hjælpe dig med, er det en god idé at melde dig ind i en fagforening. En fagforening bliver oftest set som en mægler mellem den ansatte og arbejdsgiveren, og den har til formål at forbedre vilkårene på arbejdsmarkedet. Så en fagforening kan altså altid hjælpe dig, hvis du har nogle spørgsmål, men de kan også hjælpe dig, hvis du nogensinde skulle komme i knibe med din arbejdsgiver.

Gode råd, inden du begynder på et fritidsjob

Nu hvor du har fået en masse ny viden, kan det måske være meget rart lige at få det vigtigste opsummeret lidt. Derfor har vi samlet nogle gode råd, som du kan overveje at følge inden du begynder på et fritidsjob:

  • Sørg for at få en ansættelseskontrakt – og gerne så hurtigt som muligt.
  • Skriv dine timer ned, så du har dokumentation på det, hvis der engang skulle være en fejl på en lønseddel for eksempel.
  • Meld dig ind i en fagforening.
  • Få undersøgt dine rettigheder grundigt – og undersøg om din kommende arbejdsplads lever op til dem.

Undersøg om din fremtidige arbejdsplads har en overenskomst.