Fritidsjob København

Er du på udkig efter et fritidsjob, hvor du skal være under 18 år i København? Eller måske et fritidsjob, hvor du er over 18 år i København? Lige meget hvilken alder du har, så har vi her samlet alle slags fritidsjob i København og hovedstadsområdet, så du kan gå på jagt efter dit nye job ved siden af skolen.

Hvad er et fritidsjob?

Et fritidsjob er et arbejde, som du passer i din fritid efter skole – deraf navnet på det. Det er en god måde at få tjent nogle lommepenge på. Desuden så er det også en stor bonus, at du så tidligt i dit liv får beskæftiget dig med erhvervslivet. Det er der nemlig rigtig mange arbejdsgivere, der ser positiv på, når du engang bliver ældre og skal ud og finde dig et job. Så du skal ikke kun se et fritidsjob som en måde at tjene penge på, men også se det som en chance til at få noget værdifuldt erhvervserfaring.

Hvor gammel skal jeg være for at få et fritidsjob?

Hvis du er under 13 år, så må du i princippet ikke have et arbejde, men så snart du er fyldt 13 år, må du så småt begynde at arbejde ved siden af din skolegang.

Hvis du gerne vil have et fritidsjob i København, når du er enten 13, 14 eller 15 år gammel, så kan du sagtens det. Du skal dog være opmærksom på, at det er forskelligt, afhængig af hvor gammel du er, hvad du må lave. Du må lave flere ting, når du er 14 år, end når du er 13 år, og dermed må du også lave flere ting som 15-årig, end du må som 14-årig.

Hvis du er over 18 år, og gerne vil have et fritidsjob, skal du nok lede efter det, der hedder et studiejob. Et studiejob er oftest den betegnelse, der bliver brugt om et job ved siden af din skole, når du er over 18 år. Dette bliver det kaldt, da det oftere har en større relevans for dit studie, end et fritidsjob normalt har. Så hvis du gerne vil på udkig efter et studiejob i København, så har vi heldigvis også samlet nogle af disse lige her.

Hvilke regler skal jeg være opmærksom på, når jeg får et fritidsjob?

Som du nok har fået en fornemmelse af, er der nogle forskellige regler, der skal følges, når du får et fritidsjob og er under 18 år. Der er især mange regler om, hvad du må og ikke må arbejde med i forhold til din alder.

Der er dog nogle generelle regler, der er fælles, når du er under 18 år og har et arbejde. Den første er, at du ikke må arbejde med farlige og tunge ting. Dette inkluderer ting som store maskiner, giftige stoffer og tunge ting. Giftige stoffer er for eksempel ting som kraftige rengøringsmidler, som har orange advarselsmærker på dem. Store maskiner er for eksempel en hakkemaskine. Og i forhold til tunge ting så må du ikke løfte over 12 kg – hvilket svarer til en kasse med tomme øl i. Der er dog i nogle tilfælde, at du må løfte op til 25 kg. Dette gælder, hvis du har varen i løftehøjde mellem midt på låret og albuen – du må på ingen måde vride eller bøje i ryggen, og du skal være sikker på, at du har et godt greb omkring det og have et godt fodfæste.

En anden regel er, at du har ret til grundig oplæring i dit nye arbejde. Desuden skal din arbejdsgiver betale for arbejdstøj og udstyr, hvis dette er nødvendigt for at gennemføre jobbet.

Og den sidste ting som er en generel regel, når du er under 18 år, er, at du ikke må arbejde alene i tidsrummet 18-06 i hverdage og 14-06 i weekender, hvis du arbejder et sted, hvor der er høj risiko for røveri. Disse steder er for eksempel grillbarer, bageri og tankstationer. Du skal altså have en over 18 år med på samme vagt for at arbejde i disse tidsrum.

Som nævnt så er der også mange andre regler, der har relation til, hvor gammel du er. Hvis du gerne vil vide mere om dem, og dine rettigheder generelt så er det en god idé enten at spørge dine forældre, hvis de ved det, ellers så kan du melde dig ind i en fagforening. En fagforening kan nemlig altid hjælpe dig, hvis du har nogle spørgsmål relatereret til dit job, men de kan også hjælpe dig, hvis du på den ene eller anden måde skulle få problemer med din arbejdsgiver. Så hvis du gerne vil være sikker på, at du og din arbejdsgiver følger alle reglerne, så er det altid en god idé at melde dig ind i en fagforening.

Gode råd inden du skal starte på et fritidsjob

Inden du starter på et fritidsjob, vil vi gerne give dig nogle gode råd med på vejen.

  • Sørg for at have en ansættelseskontrakt, der er underskrevet af dig og din chef.
  • Find ud af, om der er en overenskomst på dit arbejde – altså har din arbejdsplads lavet en aftale med en fagforening, der indeholder ting som blandt andet løn, arbejdstimer og opsigelsesvarsler.
  • Få styr på dine rettigheder og undersøg om din arbejdsplads lever op til dem.
  • Hold styr på dine arbejdstimer ved at skrive dem ned til dig selv, så du kan sørge for, at du får det rigtige udbetalt i løn.
  • Husk at sig fra overfor din arbejdsgiver, hvis du føler dig uretfærdig behandlet, eller hvis arbejdsmiljøet generelt er dårligt – det er vigtigt, at du skal føle dig tryg ved at gå på arbejde.
  • Meld dig ind i en fagforening, så du er sikret hjælp, hvis du engang står og får brug for det.

Selvom du måske synes, at der kan være mange regler og ting at holde styr på, så skal du huske, at disse regler udelukkende er til for at beskytte dig og holde dig tryg.