Fritidsjob Kolding

Er du under 18 år og leder efter et fritidsjob i Kolding? Synes du måske, at det er på tide, at du tjener dine egne penge, så du slipper for at tigge mor og far om penge hver måned? Eller synes du måske, at det kunne være rart at få noget erhvervserfaring, som du uden tvivl vil få gavn af, når du bliver ældre, og skal ud og søge job der? Lige meget hvad din grund er, så vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde et fritidsjob i Kolding og omegn. Derfor har vi samlet en masse forskellige jobs her, så du kan gå på jagt efter dit kommende drømmejob.

Hvis du derimod er over 18 år og er på udkig efter et fritidsjob i Kolding, vil vi anbefale dig at kigge efter det, der hedder et studiejob. Rent faktisk har vi også en kategori, der hedder studiejob i Kolding, hvor du kan gå på udkig efter jobs der.

Held og lykke med jobsøgningen!

Hvad er et fritidsjob?

Et fritidsjob er egentlig bare et job, du har og passer i din fritid – deraf navnet. Når du har fri fra skole, passer du altså et arbejde i et bestemt timeantal hver uge. I Danmark kan du allerede få et fritidsjob som 13-årig, så du kan altså i en tidlig alder komme ud og prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Der er dog nogle begrænsninger på, hvad du må som 13-årig – generelt er der begrænsninger, når du er på arbejdsmarkedet og er under 18 år. Så hvis du for eksempel er 14 eller 15 år og leder efter et fritidsjob i Kolding, skal du være opmærksom på, at det ikke er alt, hvad du må arbejde med. Hvad du må og ikke må arbejde med, kan du blive meget klogere på, hvis du kontakter og bliver medlem af en fagforening. En fagforening har nemlig til formål at forbedre vilkårene på arbejdsmarkedet, så de vil gøre alt for, at du har det godt på din arbejdsplads. De kan altid hjælpe dig, hvis du har nogle spørgsmål, eller hvis det skulle ske, at du skulle komme i knibe med din arbejdsgiver. Lige meget hvad er din fagforening der for dig i hvert fald.

Generelle regler for ungarbejder

Selvom der er mange regler, der adskiller sig i forhold til din alder, når du er ungarbejder, er der nogle regler, der gælder for alle under 18 år. Vi har prøvet at opridse nogle af dem her:

 • Du skal have en ansættelseskontrakt, som skal være underskrevet.
 • Du skal have løn – det er dog forskelligt, hvad du kan få i løn alt afhængig af, hvad du arbejder med.
 • Du skal have feriepenge, hvilket svarer til 12,5% af din løn.
 • Du skal først betale skat, når du har opbrugt dit frikort.
 • Du skal have en NemKonto, så din arbejdsgiver kan udbetale din løn derover.
 • Du må ikke arbejde sort – det er både ulovligt for dig og din arbejdsgiver.

Gode råd inden du begynder på et fritidsjob

Inden du begynder på et nyt fritidsarbejde, er der nogle råd, der kan være gode for dig at følge. Disse råd kommer her:

 • Sørg for at få en ansættelseskontrakt – og få den underskrevet af både dig og din chef.
 • Find ud af, om der er en overenskomst på din kommende arbejdsplads. En overenskomst er ikke obligatorisk at have, og der er mange virksomheder, der sagtens kan være super gode uden at have det, men som oftest er det en god sikkerhed. En overenskomst er nemlig det, der sikrer dig mindstelønnen.
 • Undersøg dine rettigheder, og sørg for at din kommende arbejdsgiver lever op til dem.
 • Sørg for at skrive dine arbejdstimer ned. Selvom stort set alle arbejdspladser har en form for system til dette, er det rart at have dem skrevet ned til dig selv. Det kan jo være, at der engang kommer en fejl på din lønseddel, og så er det rart at kunne dokumentere det rigtige.
 • Overvej at melde dig ind i en fagforening. Som sagt er en fagforening en rigtig god støtte, hvis du skulle have nogle spørgsmål eller har brug for andre former for hjælp.

Når du har fået jobbet

Hvis du står i den fede situation og har fået dit drømmefritidsjob, så først og fremmest: Stort tillykke! Godt gået! Men du kan måske stille dig det spørgsmål, hvordan du kan gøre det bedst muligt på dit nye arbejde? Vi har prøvet at opridse nogle af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på og gøre på dit arbejde.

Hvordan passer du dit job bedst muligt?

 • Du skal selvfølgelig altid møde til tiden. Hvis det dog skulle ske, at du bliver forsinket, så skynd dig at ringe ind til dit arbejde, så de ved det og er klar over det.
 • Du skal udføre de opgaver, du bliver sat til. Dog skal de selvfølgelig være inden for de regler og rettigheder, der gælder, når du er under 18 år.
 • Hvis du går hen og bliver syg, så skal du ringe ind og sige det hurtigst muligt.
 • Hvis du står i den situation og er usikker på, hvad du skal give dig til, så spørg din chef eller kollega.
 • Vær smilende og positiv – det kommer du bare længst med.
 • Hvis du bliver færdig med én opgave, og du ved den næste opgave venter på dig, så gå i gang med den – og ikke vent til, at du bliver sat i gang af en anden.
 • Hvis der er noget, du ikke ved hvordan du skal gøre, spørg om hjælp. Gå efter ordsproget: Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt.
 • Læg din mobil væk, når du er på arbejde. Det sender ikke et godt signal, hvis du står og skriver beskeder eller ringer, mens du er på arbejde.
 • Lad være med at spise, mens du arbejder – det skal du vente med til din pause. Husk på, at du altid har ret til en 30 minutters pause efter 4,5 times arbejde.