Fritidsjob Odense

Leder du efter et fritidsjob i Odense? Hvis du er under 18 år og leder efter et fritidsjob her i Odense, kan vi forhåbentlig hjælpe dig! Vi har nemlig samlet en masse fritidsjob i og omkring Odense, så du så let som muligt kan finde dit kommende job her hos os!

Hvis du derimod er over 18 år og leder et fritidsjob, så vil vi anbefale dig at kigge efter det, der hedder et studiejob. Et studiejob er kort sagt betegnelsen for et fritidsjob, når du er over 18 år gammel. Heldigvis har vi også samlet en masse studiejobs i Odense til dig.

Hvad er et fritidsjob?

Et fritidsjob er et job, som du passer efter skole – altså i din fritid. Du kan få et fritidsjob i mange forskellige brancher. Du kan for eksempel arbejde i et supermarked, være avisbud eller være piccoline på et kontor. Mulighederne er mange, men du skal dog være opmærksom på, at det er forskelligt hvad du må lave afhængig af, hvor gammel du er.

Hvor gammel skal jeg være for at få et fritidsjob?

Du kan allerede som 13-årig få dit første job. Som sagt er der dog forskel på, hvad du må afhængig af, hvor gammel du er. Leder du efter et fritidsjob i Odense, og er du 14 eller 15 år gammel, må du altså lave mere, end du må som 13-årig.

Grunden til, at der er forskellige regler afhængig af, hvor gammel du er, er udelukkende for at beskytte dig.

Hvor mange timer må jeg arbejde?

Hvis du er under 15 år gammel, må du arbejde maks. to timer om dagen på skoledag og maks. syv timer om dagen i weekender. På en almindelig skoleuge må det maks. løbe op i 12 timer, du arbejder, hvorimod hvis det er ferie, må du arbejde maks. 35 timer om ugen.

Hvis du er mellem 15 og 18 år gammel, afhænger timeantallet ikke kun af din alder, men også om du er underlagt undervisningspligten – altså om du stadig er i gang med grundskolen eller ej.

Hvis du er underlagt undervisningspligten, må du maks. arbejde to timer om dagen på skoledage og maks. otte timer om dagen i weekender. I løbet af en skoleuge så er det maks. 12 timer du må arbejde, og på en ferieuge så er det maks. 40 timer.

Hvis du ikke er underlagt undervisningspligten længere, må du arbejde noget længere. På almindelige dage må du arbejde maks. otte timer om dagen, og om ugen må du maks. arbejde 40 timer.

Hvad må jeg og må jeg ikke arbejde med?

Hvad du må, og hvad du ikke må arbejde med, afhænger også af din alder.

Hvis du er 13 eller 14 år, og/eller stadig er underlagt undervisningspligten må du for eksempel ikke arbejde med disse ting:

 • Du må ikke arbejde med tunge varer.
 • Vaske service op i store maskiner, såsom for eksempel en industriopvasker.
 • Arbejde i udgangskasser i supermarkeder.
 • Rengøre store arealer.

Men du må derimod arbejde med ting som for eksempel:

 • Uddeling af aviser og reklamer.
 • Lettere ekspedition i mindre forretninger, så som bagerier og kiosker.
 • Du må arbejde med lettere bogopsætning på biblioteker.

Når du er 15 til 18 år, og ikke er underlagt undervisningspligten, bliver dine jobmuligheder lidt bredere. Men der er stadig nogle begrænsninger på, som for eksempel disse:

 • Du må ikke arbejde med farlige maskiner som ikke har afskærmet deres bevægelige og bearbejdende dele.
 • Du må ikke arbejde med farlige stoffer – du kan kende dem på deres orange advarselsmærker.
 • Du må kun løfte op til 12 kg., hvilket svarer til en ølkasse med tomme flasker i.
 • Du må kun skubbe op til 250 kg.

Må jeg arbejde alene som ungarbejder?

Der er en hovedregel, der siger, at du som udgangspunkt skal være under tilsyn af en person, som er fyldt 18 år – og som har den nødvendige indsigt i butikken. Det kan for eksempel være en kollega eller en vagt, som arbejder i butikken. Denne person skal have til opgave at føre tilsyn med dig, og det er derfor ikke din opgave at hente personen, hvis du har brug for hjælp – han eller hun skal altså komme til dig. Hvis dit job ingen risiko har, eller du er meget rutineret, er det muligt at tilsynet af dig, kun er i perioder. Din arbejdsgiver har ansvaret for, at tilsynet af dig er gjort korrekt.

Hvis dit job er i en særlig risiko for eksempel vold eller røveri, må du ikke arbejde alene i tidsrummene fra kl. 18 og kl. 06 i hverdage, og mellem kl. 14 og 06 i weekender og på helligedage. Dette gælder hvis du arbejder i kiosk, bagerbutik, grillbarer på tankstationer og lignende butikker.

Hvis du derimod arbejder i et storcenter, hvor der er vagter tilknyttet centret, må du arbejde alene til kl. 20 om aften.

Hvad kan jeg få i løn?

Din løn kommer meget an på, om den virksomhed du arbejder ved, har en overenskomst. Det er nemlig overenskomsten, og ikke lovgivningen, der sikrer dig din mindsteløn. Hvis der ikke er en overenskomst på din arbejdsplads, skal du selv forhandle dig til den – og eventuelle tillæg for aftenarbejde, weekendarbejde og helligedagsarbejde.

Den gennemsnitlige løn for ungarbejder ligger dog på mellem 60 og 70 kr., så det kan du altid gå ud fra. Ellers er det altid en god idé at undersøge nærmere, hvad andre lignende virksomheder giver deres ungarbejdere i løn. Så har du noget at sammenligne med.

Husk på, at du også har ret til feriepenge. Faktisk har alle lønmodtagere i Danmark ret til fem ugers ferie på et år. Dine feriepenge svarer til 12,5% af din løn og tillæg. Hvis din arbejdsgiver prøver at bilde dig ind, at din løn er inklusive feriepenge, skal du være opmærksom på, at det ikke er rigtigt.  Hvis du stadig er lidt i tvivl om, hvordan det hele fungerer, er det en god idé at melde dig ind i en fagforening. De er nemlig altid klar til at hjælpe dig, hvis du har nogle spørgsmål, eller skulle komme i problemer med din arbejdsplads.