Praktikplads Århus

Praktik i Århus? Står du i den situation, at du skal til at søge en praktikplads i Århus, kan vi forhåbentlig hjælpe dig godt på vej. Vi har nemlig samlet en masse praktikpladser, så din chance for at finde din drømmepraktikplads bliver lidt større.

Men hvis du ikke er helt sikker på, hvordan det med praktik helt fungerer, og hvis du gerne vil vide lidt mere om det, har vi prøvet at samle noget information, så du på en let og overskuelig måde kan få lidt mere viden omkring det.

Hvad er en praktikplads?

Praktik går kort sagt ud på, at du, i en afgrænset periode, kommer ud og prøver kræfter med det virkelige arbejdsliv – dette er oftest i forbindelse med dit studie. Her får du mulighed for at få afprøvet de ting, som du lærer på studiet, af i praksis.

Der findes dog nogle forskellige former for praktik, alt afhængig af hvor gammel du er, men også afhængig af hvilket studie du læser. Vi har prøvet at opridse dem nedenunder her for dig, så du nemt kan få et overblik over dem.

Erhvervspraktik

Hvis du går i 9. klasse og gerne vil have en praktikplads, er det bestemt ikke umuligt. Faktisk kan du allerede fra 6. klasse til og med 10. klasse komme i det, der hedder erhvervspraktik. I 8. og 9. klasse har du faktisk krav på det, hvis det er det, du ønsker.

Erhvervspraktik er maks. en uge lang, men du kan sagtens vælge at være afsted i for eksempel kun to dage, hvis du foretrække det. Dog skal du huske på, at når du allerede har en mulighed for at komme i erhvervspraktik fra 6. klasse til og med 10. klasse, så har du nogle gode chancer for at afprøve forskellige brancher af hvert år.

Erhvervspraktik er en rigtig god måde at finde ud af, hvad du gerne vil efter, du er færdig med grundskolen. Du får desuden også i en tidlig alder noget erhvervserfaring, og selvom det ikke er særlig lang tid, at du er afsted i, får du stadig et rigtig godt indblik, hvordan arbejdsprocesserne fungerer. Og hvis du er meget heldig, og klarer det godt, kan det jo være, at du kan få et fritidsjob et par timer om ugen i den virksomhed, du har været i praktik i. Så har du altså en fin mulighed for at tjene lidt lommepenge ved siden af din skolegang. Og det vil jo ikke være helt dårligt, vel?

Studiepraktik

Hvis du går på en videregående uddannelse, er der en chance for, at din praktik er obligatorisk. Dette gør sig for eksempel gældende for erhvervsakademiuddannelserne. Her kan du altså ikke fuldføre uddannelse, hvis du ikke har været i praktik. Du skal minimum være i praktik i tre måneder, men for nogle erhvervsakademiuddannelser kan det være helt op til 11 måneder. Dette gør sig for eksempel gældende for uddannelsen handelsøkonom. Formålet med studiepraktik er at få afprøvet din viden fra dit studie af i virkeligheden. Du får altså mulighed for at prøve din viden af i praksis. En unik mulighed som virkelig giver dig indblik i, hvad du har lært på studiet, og hvordan du kan omforme denne viden til praktiske erfaringer. Du får desuden et billede af om den branche, eller den del af branchen, du er i praktik i, virkelig er noget for dig. Derudover får du en god mulighed for at opbygge et netværk inden for branchen, som virkelig kan komme dig til gode, hvis du engang efter endt uddannelse, står og mangler et job. Det er nemlig bevist op til flere gange, at flere og flere får et job igennem deres netværk.

Selvom du ikke går på en erhvervsakademiuddannelse eller en anden uddannelse, hvor praktik er obligatorisk, har du stadig mulighed for at komme i praktik. Dette kræver dog ofte lidt mere planlægning fra din side af, da du selv skal sørge for, at det går op med undervisningsplanen for dit studie. Det er nemlig oftest, at du er et helt semester i praktik, hvilket betyder, at du går glip af et semester med undervisning, som du selvfølgelig skal tage senere hen. Derfor er der mange, der gerne vil i praktik, der forlænger ens uddannelse. Hvilket selvfølgelig er godt givet ud, da du får praktiske erfaringer, som du bare ikke kan tilegne dig på studiet.

Projektorienteret praktik

Der er en del videregående uddannelser, der kører med det, der hedder projektorienteret praktik. På mange måde minder det om normal studiepraktik, men her er et krav, at du skal skrive en rapport omkring forløbet og forsvare denne på universitetet. Denne praktik sker oftest på kandidaten, og her erstatter dette forløb et eller flere fag i ens uddannelse. Der er derfor også nogle krav, der skal overholdes før sådan praktikforløb, kan blive godkendt. Læringen i praktikforløbet skal altså bestå i en dybere akademisk indsigt, og det må derfor ikke kun være et rent overfladisk kendskab til området. Et projektorienteret praktikforløb varer oftest omkring fire måneder. Dette kan dog variere alt afhængigt af ens studie, og den branche du befinder dig i.

Sådan et praktikforløb giver dig en unik mulighed for at få afprøvet din viden fra studiet i virkeligheden. Du får desuden også udvidet dit netværk, hvilket altid er en stor fordel.

Hvad med min økonomi, når jeg er i praktik?

Når det er tale om studiepraktik og projektorienteret praktik så modtager du i langt de fleste tilfælde ingen løn. Dog modtager du stadig SU, så du står altså ikke helt uden penge. Det er dog muligt at modtage op til 3.000 kr. om måneden fra din praktikvirksomhed. Dette kaldes for en ’erkendtlighed’, som er en form for påskønnelse fra virksomhed.

Der er dog i nogle tilfælde, hvor du i praktikforløbet kan modtage løn. Her skal du huske, at du ikke må modtage SU samtidig. Dem ender du med at skulle betale tilbage engang så. Om du kan modtage løn eller SU er forskelligt fra uddannelse til uddannelse, så du skal sørge for at læse godt op på dette inden, så du ikke begår nogle fejl.