Praktik København

Leder du efter praktik i København? Hvis svaret er ja, vil vi meget gerne hjælpe dig med at finde en praktikplads! Vi har nemlig her samlet en masse jobopslag, der udelukkende handler om virksomheder, der søger praktikanter. En praktikplads giver dig utroligt meget viden og erfaringer, som du bare ikke kan få på skolebænken. Så hvis du søger en praktikplads i København og hovedstadsområdet, hvor du kan prøve din teori og viden af i praksis, så er du kommet det rette sted hen. Forhåbentlig kan du her finde din kommende drømmepraktikplads!

Hvad er en praktikplads?

En praktikplads er en gylden mulighed for at prøve din viden og kræfter af i praksis. Her får du altså mulighed for at kombinere teori og praksis på højt plan. Det kan være meget nyttigt, hvis du er i tvivl om den branche, eller den specifikke del af branchen, du er i praktik i, virkelig er noget for dig. Du skal altså i en tidsbegrænset periode arbejde for en virksomhed, som var du ”normal” ansat for dem. Du kan altså få arbejdsopgaver, som du skal løse i fællesskab med andre, men det er bestemt også en mulighed, at du får nogle opgaver, som du selvstændigt skal løse. Med en praktikplads får du altså en unik mulighed for at afprøve en specifik branche, og få afprøvet din viden fra studie på det virkelige arbejdsmarked.

Hvornår kan jeg komme i praktik?

Det er forskelligt hvornår du kan komme i praktik. Faktisk kan du allerede få en praktikplads i 9. klasse. Dette kaldes for erhvervspraktik, og du har faktisk ret til det, når du går i 8. og 9. klasse, men du har allerede mulighed for at gøre det fra 6. klasse og frem til 10. klasse. Så hvis din skole ikke har nævnt noget om erhvervspraktik, skal du huske på, at du altså har ret til det, hvis du går i 8. eller 9. klasse. Så hvis du finder en virksomhed, der vil have dig som praktikant i en periode, kan du altså få fri for skole for at tage i praktik – det er dog altid en god idé at prøve at snakke med din lærer og dine forældre om det, før du kigger efter en praktikplads. Du har altså gode muligheder for de sidste par år af din folkeskole at prøve nogle forskellige brancher af, og forhåbentlig bedre danne dig et billede af, hvad du vil efter, du er færdig med skolen. En ting som er rigtig værdifuld for dig.

Du kan dog også komme i praktik på en videregående uddannelse. Faktisk er der en del uddannelser, hvor en praktikperiode er obligatorisk. Dette er for eksempel tilfældet på erhvervsakademiuddannelserne. Her kan du altså ikke bestå uddannelsen, hvis du ikke har været i praktik.

Du kan dog også komme i praktik, selvom det ikke er obligatorisk på din videregående uddannelse. Her skal du dog bare være opmærksom på, at det er dig selv, der skal stå for at planlægge det, så det så bedst muligt passer ind i din uddannelse. Da det ikke er obligatorisk, er det jo heller ikke lagt ind i undervisningsplanen, ligesom det er på erhvervsakademiuddannelserne. Så du skal altså være forberedt på, at du måske skal forlænge dit studie, hvis du gerne vil i praktik, da du så går glip af noget undervisning på dit studie. Dette er selvfølgelig noget du skal gøre op med dig selv, om du er villig til det.

Hvor lang tid skal jeg være i praktik?

Længden på ens praktik er forskellig fra uddannelse til uddannelse.

Hvis du er i erhvervspraktik, kan du være afsted i det antal dage, der passer dig – dog maks. en uge. Dog skal du huske på, at du jo har mulighed for at komme i praktik fra 6. til og med 10. klasse. Så selvom det kun er én uge ad gangen, har du alligevel en del år til at få afprøvet nogle forskellige brancher – og forhåbentlig kan du på den måde finde ud af, hvad du gerne vil efter du har færdiggjort folkeskolen.

I forhold til de videregående uddannelser, så er længden også forskellig. På erhvervsakademiuddannelserne er minimum tre måneder praktik obligatorisk. Så du kan altså sagtens være i praktik i længere end tre måneder, så længe det passer med din uddannelse.

Hvis din videregående uddannelse ikke har obligatorisk praktik, er det meget op til dig selv, hvor lang tid du vil være i praktik. Du skal dog bare huske på, at det som nævnt tidligere, er dit eget ansvar for, at det skal passe ind med dit studie. Det er oftest et helt semester, man tager ud for at være i praktik. Dette betyder dog også, at dette semester du går glip af på studiet, skal du tage på et andet tidspunkt.

Kan jeg få løn i praktik?

Hvis der er tale om erhvervspraktik, kan du ikke få løn under din praktikperiode, og da du er under 18 år, så får du selvfølgelig heller ikke SU. Du skal derfor ikke tage i erhvervspraktik med forhåbninger om, at du kan tjene penge der. Men du kan måske gøre forhåbninger om, at du kan få et fritidsjob der efterfølgende, hvis du gør det godt – og hvis de selvfølgelig mangler medarbejdere.

Hvis du går på en erhvervsakademiuddannelse, får du ikke løn under din praktik. Dog får du stadig SU, så du skal ikke være bange for at gå helt bankerot under din praktikperiode. Du skal dog være opmærksom på, at din praktikvirksomhed må give dig op til 3.000 kr. om måneden. Dette kaldes for en erkendtlighed, og er en måde din praktikvirksomhed kan vise, at de er taknemmelige for, at du er der og det arbejde, du gør. Det er dog noget, du selv skal aftale med din praktikvirksomhed.

Hvis du går på en anden videregående uddannelse, er det muligt, at du kan få løn under praktik, hvis du aftaler det med praktikvirksomheden. Så skal du bare huske på at afmelde din SU under praktikperioden, da du ikke må modtage begge dele.