Praktik Kolding

Søger du en praktikplads i Kolding? Hvis du går på en videregående uddannelse, så kan det nemt være, at du har stor interesse i at finde noget praktik i Kolding eller omegn. Det kan også være, at du går i folkeskolen og gerne vil ud i noget erhvervspraktik? Lige meget hvad din grund er, og hvor gammel du er, vil vi gerne hjælpe dig lidt nærmere din kommende praktikplads. Derfor har vi samlet en masse virksomheder, der søger praktikanter indenfor alle mulige forskellige erhverv. Forhåbentlig er dette en hjælp for dig, og om inden længe står du med din praktikplads i hus. Vi vil i hvert fald ønske dig held og lykke med søgningen!

Hvis du dog gerne vil læse lidt mere om, hvad praktik er, og hvornår du kan komme i det, så synes vi, at du skal læse med herunder.

Hvad er en praktikplads?

Et praktikophold er betegnelsen for, at du i en tidsbegrænset periode kommer til at arbejde for en virksomhed. Selvom du ikke er fastansat, er du ansat på lige vilkår med de andre medarbejdere i virksomheden. Dette betyder altså, at du kan få arbejdsopgaver, som du skal løse sammen med de andre, men der er lige så store chancer for, at du få opgaver, som du skal løse alene. Et praktikophold er en hel genial måde at få afprøvet de ting, du lærer på studiet af i praksis. Du får altså lov til at kombinere det teoretiske med det praktiske. Du får desuden et rigtig godt indblik i det erhverv, du befinder dig i – og får en god idé om, det er det rigtige for dig. Derudover får du opbygget et netværk, som du kan få gavn af senere i livet. Hvis du for eksempel engang står og skal have et job, kan du bruge dit netværk til dette – det er jo bevist, at flere og flere finder arbejde igennem deres netværk.

Du kan komme i praktik på forskellige tidspunkter i dit liv. Vi har prøvet at forklare, hvordan tre af disse praktikforløb fungerer. Dette kan du læse mere om lige nedenunder.

Erhvervspraktik

Fra 6. og 10. klasse kan du komme i det, der hedder erhvervspraktik. Faktisk har du i 8. og 9. klasse ret til at finde en praktikplads. Det er dog ikke alle skoler, der reklamerer med, at de har erhvervspraktik, så hvis det er tilfældet med din skole, så kontakt din lærer og spørg om mulighederne for dette. Husk, at det er dit eget ansvar at finde en virksomhed, der er villig til at tage dig i praktik. Længden på sådan et praktikophold er maks. en uge lang. Du kan dog også vælge at være afsted i kun to eller tre dage, hvis det passer dig bedre – dette er op til dig, og det du aftaler med virksomheden. Du må ikke modtage løn under dit praktikophold, men du får derimod fri fra skole i de dage, du er afsted. Du skal dog huske på, at hvis du gør det godt, og din praktikvirksomhed har brug for hjælp, er det jo muligt, at du kan få tilbudt et fritidsjob der efterfølgende. Og så får du lige pludselig vendt et ulønnet praktikophold til et lønnet fritidsjob – og det lyder ikke helt dårligt, vel?

Studiepraktik

Du kan også finde en praktikplads i forbindelse med dit studie. Faktisk er det på erhvervsakademiuddannelserne obligatorisk at komme i praktik. Dette betyder, at du ikke kan bestå din uddannelse, med mindre du har gennemført et praktikophold. Sådan et praktikophold varer minimum tre måneder, men det ses på nogle uddannelser, at du kan være afsted i op til 11 til 12 måneder. Under dit praktikophold får du ikke løn, men du modtager selvfølgelig stadig SU.

Du kan dog være så heldig at modtage op til 3.000 kr. om måneden fra din praktikvirksomhed. Dette kaldes en erkendelighed, og er en måde din virksomhed kan vise, at de er taknemmelige for at have dig. Dette er dog langt fra noget alle virksomheder gør, og det er noget du skal aftale med din praktikvirksomhed for at få.

Hvis du ikke går på en erhvervsakademiuddannelse, har du stadig mulighed for at komme i praktik. Dog kan dette nogle gange være lidt mere kompliceret. Da praktikken ikke er en del af undervisningsplanen, betyder det, at du selv skal planlægge, hvornår det skal være, og hvor lang tid du skal være afsted i. Dette betyder også, at det i nogle tilfælde er nødvendigt at forlænge dit studie, da du ikke kommer til at få undervisningen, som de andre gør. Dette er selvfølgelig et valg, der er op til dig og dine prioriteringer. Hvis du vælger at tage i praktik, har du en mulighed for at modtage løn i stedet for SU. Dette er dog noget, du skal aftale med din praktikvirksomhed, da det ikke er ofte, at de betaler praktikanter. Husk, at du aldrig må modtage SU og løn samtidig. Hvis du vælger at modtage SU, har du selvfølgelig også mulighed for at få de 3.000 kr. om måneden, hvis det er aftalen med virksomheden.

Projektorienteret praktik

Hvis du læser på en kandidat, har du mulighed for at vælge det, der hedder projektorienteret praktik. Det er et praktikforløb, som erstatter det eller de fag, du så går glip af på studiet. Der kan derfor være nogle høje krav til, hvad præcis din praktikvirksomhed kan tilbyde. Sådan et praktikophold varer oftest et helt semester. Når du har været i praktik, skal du så op til en eksamen, der tager udgangspunkt i din praktikvirksomhed, og viser hvordan du har brugt din viden og evner fra studiet i virksomheden.

Det er muligt at få løn under praktik. Dette ses dog ikke særligt ofte, og du skal være opmærksom på, at hvis du får løn, kan du ikke samtidig modtage SU. Du kan selvfølgelig stadig få din SU, mens du er i praktik, og hvis du ikke får løn. Du har også mulighed for at modtage op til 3.000 kr. om måneden som en erkendelighed fra din praktikvirksomhed.