Praktik Odense

Står du og søger en praktikplads i Odense i forbindelse med dit studie? Eller vil du bare gerne undersøge, hvad det er for nogle slags virksomheder, der søger praktikanter, så du kan bruge det i fremtiden? Lige meget hvad så har vi samlet en masse virksomheder, som søger praktikanter lige her! Så hvis du søger praktik i Odense, er du kommet det rette sted hen! Nu handler det bare om, at du skal gå på jagt efter dine drømmepraktikplads.

Hvad er praktik?

Et praktikophold går ud på, at du i en tidsbegrænset periode, bliver ansat i en virksomhed og arbejder der på lige fod med de andre ansatte. Du får altså tildelt nogle arbejdsopgaver, som du skal løse i fælleskab med andre, men du kan også få nogle opgaver, som du skal løse selvstændigt.

Praktik er altså en mulighed for at få afprøvet de ting, du lærer på studiet i praksis. En unik mulighed for at finde ud af, om den branche du har valgt, er noget for dig. Praktik giver dig altså en mulighed for at kombinere viden fra dit studie med praktisk erhvervserfaring.

Hvornår kan jeg komme i praktik?

Du kan faktisk allerede få en praktikplads i 9. klasse. Dette kaldes for erhvervspraktik, og er noget du kan komme i fra 6. klasse til og med 10. klasse. I 8. og 9. klasse har du faktisk ret til at komme i erhvervspraktik. Dog er det ikke alle folkeskoler, der kører med erhvervspraktik, så det kan godt være, at du skal snakke med din lærer omkring dette, hvis du gerne vil det.

Du kan også finde en praktikplads i forbindelse med dit studie. På mange videregående uddannelser er det faktisk obligatorisk at komme i praktik. Dette gør sig for eksempel gældende for de erhvervsakademiske uddannelser. Her kan du altså ikke gennemføre uddannelsen, med mindre du har været i praktik.

Hvis du ikke går på en erhvervsakademiuddannelse, har du stadig mulighed for at komme i praktik. Der er mange, der på deres kandidat tager et projektorienteret praktikophold. Her skal du altså finde en praktikplads, der kan erstatte et eller flere fag, som du så går glip af til forelæsningerne. Dette kræver altså nogle gange lidt mere planlægning, da du skal klare meget af det selv og få det til at passe sammen med studieplanen. Dog kan du altid spørge din studievejleder til hjælp omkring dette.

Hvor lang tid skal jeg være i praktik?

Det er meget forskelligt, hvor lang tid et praktikophold er.

Hvis der er tale om erhvervspraktik, er det maks. en uge, du kan være et sted. Du kan også sagtens vælge at være afsted i for eksempel to dage, hvis du foretrækker dette. Dog skal du huske på, at når du allerede kan komme i erhvervspraktik fra 6. klasse af, har du mange muligheder for at få afprøvet nogle forskellige brancher – og virkelig finde ud af, hvad du gerne vil efter folkeskolen.

Hvis det er praktik på en erhvervsakademiuddannelse, er det minimum tre måneder du skal være i af sted i. Dog er der nogle uddannelser, hvor det er helt op til 10-11 måneder, du skal være i praktik. Dette er altså meget forskelligt fra uddannelse til uddannelse.

Hvis der er tale om et projektorienteret praktikophold, er det ofte et helt semester, du er i praktik i. Dette er som sagt noget, du selv skal planlægge, så du kan garanteret finde noget, der passer til lige præcis dig og dit studie, så du får mest muligt ud af det.

Kan jeg få løn i praktik?

Hvis det er erhvervspraktik, så kan du ikke få løn. Du får derimod fri en uge, eller de antal dage du vælger at være afsted i, fra skole. Og hvis du er heldig og klarer det godt, mens du er afsted, kan det jo være, at du har mulighed for at få et fritidsjob der efterfølgende – og dermed kommer du så til at tjene lidt penge.

I forhold til videregående uddannelser, er det forskelligt fra uddannelse til uddannelse, om du får løn eller SU under praktikopholdet. Langt de fleste uddannelser kører dog med, at du ingen løn får, men derimod får du stadig din SU. Så du skal ikke være bange for at gå helt bankerot under dit praktikophold. Der er dog en mulighed for, at din praktikvirksomhed kan give dig lidt penge under praktikken. De må faktisk give dig op til 3.000 kr. om måneden, og dette kaldes en ’erkendelighed’. Det er en måde, at din praktikvirksomhed kan vise, at de har været taknemlige for at have dig der, og for det arbejde du har gjort. De kan også give dig det som en form for kørselspenge, hvis du nu for eksempel pendler frem og tilbage. Der kan altså være forskellige grunde til, hvorfor din praktikvirksomhed skulle give dig disse penge. Dette er dog noget, du selv skal aftale med din praktikvirksomhed, da det langt fra er alle, der gør det. Så hvis du gerne vil have denne erkendelighed, er det ofte noget, du skal argumentere dig frem til – og selvfølgelig bagefter bevise, at du er fortjent til det.

Det er dog muligt for nogle uddannelser at få løn. Dette er dog noget, du skal forhandle dig frem til med virksomheden – og så skal du huske på, at du ikke må modtage SU samtidig. Så ender du bare med at skulle betale det tilbage engang nemlig.

Hvilke fordele er der ved praktik?

Der er mange fordele ved at være i praktik. Nogle af de få vil vi nævne her:

  • Du får afprøvet din teori fra studiet af i praksis, og dermed får viden du ikke kan få fra skolebøgerne
  • Du får opbygget et netværk, som du kan bruge senere hen, hvis du for eksempel står og mangler et job.
  • Du får indsigt i arbejdsprocessen og får et godt billede af, hvordan det fungerer i den pågældende branche.
  • Du finder ud af om den branche, eller del af branchen du er i praktik i, virkelig er noget for dig.