Praktik Randers

Søger du en praktikplads i Randers? Går du på en videregående uddannelse, og vil du gerne i praktik i et semester? Eller er det ligefrem obligatorisk for dig at søge praktik? Lige meget hvad din grunde til at søge praktik i Randers er, vil vi gerne hjælpe dig godt på vej! Vi har nemlig samlet en masse praktikpladser her i Randers og omegn, så du så let som muligt kan finde din kommende praktikplads. Så nu er det bare med at gå i gang med at lede efter din drømmepraktikplads og få søgt det!

Hvis du dog ikke er helt sikker på, hvad praktik egentlig helt præcis er, og hvornår du kan komme i det, så har vi prøvet at hjælpe dig med en lille guide herunder.

Hvad er praktik?

Ordet praktik kommer faktisk fra latin, practica, som betyder udøvelse eller fremgangsmåde. Og denne betegnelse passer egentlig meget godt på vores definition af praktik. Praktik går nemlig ud på at få afprøvet og øvet sine teoriske evner af i praksis. Hvis du kommer i praktik i en virksomhed, får du altså afprøvet alt den viden, du har samlet på studiet, af i praksis. Det er altså en unik mulighed for at kombinere dine teoretiske viden af i praksis – og finde ud af, om det overhovedet fungerer. Desuden får du også et godt indblik i, hvordan et arbejde i den branche du befinder dig, egentlig foregår. Og forhåbentlig kan du få svar på, om den branche er noget for dig på længere sigt også.

Du kan komme i praktik i mange perioder af dit liv. Vi har prøvet at opremse tre forskellige praktikker, så du kan få et overblik over, hvad du egentlig har af muligheder, når det kommer til praktikophold. Vi håber, at det er til hjælp.

Erhvervspraktik

Du kan få en praktikplads i 9. klasse. Faktisk kan du komme i det, der hedder erhvervspraktik allerede fra 6. klasse af og til og med 10. klasse. I 8. og 9. klasse har du faktisk krav på at kunne komme i erhvervspraktik, også selvom det ikke er noget din skole reklamere med. Du skal bare snakke med din lærer omkring det. Erhvervspraktik går ud på, at du kan komme ud i en virksomhed i en tidsbegrænset periode og få prøvet kræfter af med deres arbejdsdag. Du kommer altså til at arbejde hos en virksomhed, og får at se om den slags arbejde er noget for dig. Du kan maks. være i erhvervspraktik i en uge, men du kan også nøjes med at være afsted i to eller tre dage, hvis det passer bedre for dig. Dog skal du tænke på, at du allerede har mulighed for at komme i praktik fra 6. klasse af, og dermed har du masser af muligheder for at få afprøvet forskellige brancher af i løbet af årene. Du får ikke løn under din erhvervspraktik, men du får derimod fri fra skole i de dage, du er afsted.

Erhvervspraktik er altså en god måde for at prøve at finde ud af, hvad du gerne vil efter, du er færdig med folkeskolen.  

Studiepraktik

Hvis du går på en videregående uddannelse, kan du komme i studiepraktik. Faktisk er det på nogle uddannelser obligatorisk at have et praktikophold. Dette er for eksempel gældende for erhvervsakademiuddannelserne. Her kan du altså ikke bestå med mindre du har været i praktik. Sådan et praktikophold varer minimum tre måneder, og på nogle uddannelser kan det vare op til 11 måneder. Dette er dog forskelligt fra uddannelse til uddannelse. Du får også som oftest SU under praktikopholdet, hvilket betyder, at du ikke kan få løn. Du må dog modtage op til 3.000 kr. om måneden fra din praktikvirksomhed. Dette kaldes for en erkendelighed, og er en måde virksomheden kan vise, at de har været taknemmelig for at have dig.

Hvis du ikke går på en erhvervsakademiuddannelse, har du stadig mulighed for at komme i praktik. Dette er dog noget du ofte selv skal planlægge, og dermed få til at passe ind i din undervisning. Dette kan også betyde, at du kan blive nødt til at forlænge dit studie med et semester, hvis det for eksempel er så lang tid, du er afsted i praktik. Her er praktikken nemlig ikke indlagt som en del af undervisningsplanen, som den er på erhvervsakademiuddannelserne. Du får som oftest også SU under din praktik her, men du kan dog også få løn, hvis det er der, du aftaler med virksomheden. Hvis dette er tilfældet, skal du dog bare huske på at sørge for, at du ikke får SU samtidig – for så ender du bare med at skulle betale det tilbage alligevel.

Projektorienteret praktik

På mange kandidatuddannelser kan du komme i det, der hedder projektorienteret praktik. Dette varer ofte et semester, og det fungerer som en slags erstatning for undervisningen, du går glip af. Derfor er der også nogle krav til, hvad du skal lære i praktikken, nu hvor det skal erstatte nogle fag. Formålet med denne form for praktik er at få afprøvet de ting, du har lært på studiet af i praksis, og hele forløbet slutter så af med et projekt, som har udgangspunkt i din praktikvirksomhed. Dette projekt skal som oftest vise, hvordan du har brugt din viden og teorier fra undervisningen i praksis. Under et projektorienteret praktikophold kan du ikke få løn, du kan dog stadig få SU. Så du skal ikke være bange for at gå helt bankerot under praktikopholdet. 

Virksomhedspraktik

Hvis du er arbejdsløs og er på dagpenge, kan det nogle gange være et krav fra jobcentret, at du skal i det, der hedder virksomhedspraktik. Dette kan være et krav for, at du overhovedet kan få dagpenge, så det er noget, der kan være ret vigtigt for dig. Sådan et praktikophold varer oftest mellem fire til seks uger. Du får ikke løn under virksomhedspraktik, men du modtager stadig dagpenge. Virksomhedspraktik er en god måde for dig at udvikle dine kompetencer og forhåbentlig ende med en fastansættelse i den virksomhed, du er i praktik i.