Studiejob i Århus

Leder du efter et studiejob i Århus? Når du er over 18 år, kan et studiejob være helt genialt. Det kan både hjælpe dig med at supplere din SU, men du kan også få noget værdifuld erhvervserfaring. Så hvis du er over 18 og søger et studiejob i Århus, kan vi forhåbentlig hjælpe dig! Vi har nemlig samlet alle studiejobs i Århus på denne side, så du kan finde dit fremtidige drømmejob.

Hvad er et studiejob?

Et studiejob er, som navnet antyder, betegnelsen for et job ved siden af ens studie. Ens job kan være relevant for studiet, men det kan også sagtens være knap så relevant. Formålet med et studiejob er oftest at tjene nogle penge til at supplere ens SU. Dette kan især have særlig relevans, hvis du bor i en af de større byer som for eksempel Århus, da det ikke altid er helt billigt at bo i disse byer. Derfor er det for mange nødvendigt med et studiejob for at kunne klare en normal hverdag rent økonomisk. Dog er det også muligt at vælge et studiejob på grund af, at du gerne vil have erhvervserfaring. Især hvis det er et studierelevant job, giver det meget værdifuld erfaring, som du helt sikkert vil kunne bruge, når du er færdig på studiet, og skal ud på det ”rigtige” arbejdsmarked som nyuddannet.

Hvilke brancher kan jeg få et studiejob i?

Du kan få et studiejob i mange forskellige brancher. Det kan være alt lige fra tjener på din yndlingscafe, til kassemedarbejder i din lokale Netto, men det kan også være noget mere studierelevant, så som et studiejob inden for IT i Århus. Mulighederne er altså mange, og det kommer meget an på, om du vil have, at jobbet skal være relevant for dit studie eller ej.

Det er dog også forskelligt, hvor meget udbud hver enkel branche har inden for studiejob. Indenfor kommunikation og marketing ser man ofte jobopslag, hvor du kan komme til at arbejde med en virksomheds sociale medier. Inden for kodning, og generel opsætning af hjemmesider, er der også ofte gode muligheder for at finde et job. Så det er altså ikke umuligt at finde et job, der har relevans for dit studie, ligesom det heller ikke er umuligt at finde et job, som måske ikke har lige så stor relevans, hvis det er det, du ønsker.

Hvad kan jeg tjene på et studiejob?

Hvad du kan tjene på et studiejob, er selvfølgelig afhængig af, hvad du får i løn og hvor mange timer, du arbejder. Timelønnen ligger dog typisk på mellem 120 og 150 kr., og antallet af timer ligger normalt mellem 5 og 20 timer om ugen. Det er dog meget forskelligt fra branche til branche, hvor meget du får i løn, og hvor mange timer du kan få. Hvis du arbejder på et kontor, er det oftest i dagstimerne, du arbejder, da det er der, resten af kontorets medarbejdere også arbejder. Dette betyder dog, at det oftest ikke er lige så mange timer, du kan arbejde, som hvis du for eksempel arbejdede på en restaurant, der har åbnet til kl. 22 hver aften. Dog er der gode chancer for, at du får lidt mere i løn på kontorarbejdet, end du gør på restauranten. Så selvom du måske ikke har mulighed for at få lige så mange timer, er der chance for, at du kommer til at tjene helt fint alligevel. Som sagt er det dog meget forskelligt fra branche til branche, hvad du kan tjene.

Det kommer selvfølgelig også an på, hvor meget tid du vil og kan lægge i jobbet. Hvis du går på et studie, der er meget tidskrævende og bruger meget tid på forberedelse inden hver forelæsning, er et studiejob på 15-20 timer om ugen nok ikke helt passende. Her er 5-10 timer om ugen nok mere passende, og du kan dermed bedre få det hele til at hænge sammen. Men hvis dit studie i modsætning ikke er så tidskrævende, burde det ikke være umuligt at kunne arbejde 15-20 timer om ugen. Dette er dog selvfølgelig helt op til dig, og hvordan du vælger at prioritere din tid med studie og arbejde.

Hvad er mine rettigheder, når jeg har et studiejob?

Selvom du ikke er ansat på fuldtid, betyder det bestemt ikke, at du ikke har samme rettigheder som dine kolleager, som er ansat på fuldtid. Så selvom du er studentermedhjælper, har du altså stadig nogle rettigheder, som din arbejdsgiver skal følge.

Du har for eksempel ret til en underskreven ansættelseskontrakt, når du arbejder i gennemsnit 8 timer om ugen. Denne kontrakt skal indeholde ting som for eksempel:

  • Arbejdssted
  • Hvad dit arbejde går ud på
  • Din løn
  • Din arbejdsløn
  • Opsigelsesvarsel
  • Ferierettigheder

Det er vigtigt med en kontrakt, så både du og din arbejdsgiver kan være helt sikker på, hvad der er aftalt imellem jer, hvis der nogensinde skulle opstå misforståelser.

En anden rettighed du skal kende til er, at hvis du er ansat på vagtplan og lige pludselig bliver syg, så er det altså ikke dit ansvar at finde en, der kan tage din vagt. Selvom du måske kan føle dig forpligtet til at finde en afløser, er det altså din arbejdsgivers opgave.

Hvis du gerne vil vide mere om dine rettigheder, er det altid en god idé at melde dig ind i en fagforening. De kan nemlig altid nemt hjælpe dig, hvis du har nogle spørgsmål, og hvis du nogensinde skulle komme i problemer med din arbejdsgiver.

Hvorfor have et studiejob?

Der er mange fordele ved at have et job ved siden af ens studie. Vi har listet nogle få af dem op her, så du kan få et nemt overblik over dem:

  • Du kan supplere din månedlige SU med din løn.
  • Du kan få værdifuld erhvervserfaring, som du ikke kan få på studiet.
  • Du kan få udvidet dit netværk som kan komme dig til gode, hvis du engang står og mangler et job.
  • Du kan undersøge om branchen, du arbejder i, virkelig er noget for dig.