Studiejob Odense

På udkig efter et studiejob i Odense? Når du er over 18 år, studerer og formentlig er flyttet hjemmefra, kan det for mange være nødvendigt at finde et studiejob for at få økonomien til at gå op. Dog kan du også sagtens vælge et studiejob udelukkende for at få noget erhvervserfaring. Lige meget hvad grunden er, så har vi samlet en masse studiejob i Odense, hvor det eneste krav er, at du skal være over 18 år gammel. Så nu er det bare op til dig at gå på jagt efter drømmejobbet.

Hvis du dog er lidt i tvivl om, hvordan det egentlig fungerer med sådan et studiejob, og hvad det helt præcist er, så har vi samlet svar på nogle af de spørgsmål, som måske vil kunne dukke op i hovedet på dig, når du sidder og søger et studiejob.

Hvad er et studiejob?

Et studiejob er kort fortalt, som navnet så fint antyder, et job ved siden af ens studie. Et studiejob kan derudover være mange forskellige slags job i mange forskellige brancher. Det kan altså både være studierelevant og knapt så studierelevant. Du kan for eksempel få et IT studiejob i Odense, hvis det er er der, dine interesser ligger. Hvis du læser kommunikation eller markedsføring, er der også oftest gode muligheder at hente der inden for studiejobs. Du kan dog også sagtens vælge at arbejde inden for café- og restaurationsbranchen eller måske i det lokale supermarked.

Der kan altså være mange grunde til, at folk tager et studiejob. For nogle handler det om at tjene penge, så de kan få deres økonomi til at hænge sammen. For andre vil de gerne have relevant erhvervserfaring, der har forbindelse med deres studie.

Hvad kan jeg tjene på et studiejob?

Et studiejob er langt de fleste tilfælde timelønnet. Derfor hænger din indtjening sammen med, hvor mange timer du arbejder. Jo flere timer, jo flere penge. Oftest ligger timelønnen på mellem 110 kr. og op til 150 kr. Dette er dog meget forskelligt fra branche til branche.

Når du gerne vil vide, hvor meget du kan tjene på et studiejob, er det også vigtigt at have i overvejelserne, at der er forskellige tider du kan møde ind på, afhængig af branchen. Hvis du for eksempel har fået et job på et kontor, er disse tider oftest fra kl. 8 til kl. 16. Her skal du altså i nogle tilfælde gå glip af noget af undervisningen for at møde ind, når de andre på kontoret også møder ind. Hvis du derimod for eksempel arbejder på en café, så er åbningstiderne for mange fra kl. 10 til kl. 22 – og i nogle tilfælde længere end det. Her er der altså gode muligheder for at få en masse timer om aften – og dermed går det ikke udover din undervisning på studiet.

Så det kommer meget an på dine præferencer i forhold til, hvor meget du kommer til at tjene. Er du villig til at ofre noget undervisning i dagstimerne? Så kan du højst sandsynligvis få nogle flere timer, end hvis du ikke gør. Så det handler altså om at finde en balancegang mellem arbejde og studiet.

Hvad er mine rettigheder som studiemedhjælper?

Når du får et studiejob, skal du huske, at du selvfølgelig har nogle rettigheder, som din arbejdsgiver skal følge. Vi har prøvet at opridse nogle af dem, så du kan få et let overblik over dem.

Du har ret til en ansættelseskontrakt, som oplister de væsentligste vilkår for din ansættelse. Hvis du derudover arbejder i gennemsnit otte timer om ugen eller mere, så er der nogle særlige krav til, hvad kontrakten som minimum skal indeholde. En kontrakt er rigtig vigtig, da den dokumenterer de ting, som dig og din arbejdsgiver har aftalt. Så hvis der nogensinde skulle komme nogle problemer i forhold til dit ansættelsesforhold, kan kontrakten være med til at løse det. Ting som kontrakten skal indeholde, er for eksempel:

  • Arbejdssted
  • Beskrivelse af dine arbejdsopgaver
  • Din løn
  • Dine arbejdstimer
  • Dit opsigelsesvarsel
  • Rettigheder i forhold til ferie

Hvis du for eksempel arbejder i butik eller på kontor, er du dækket af det, der hedder funktionærloven. Denne lov sikrer dig en masse rettigheder som studiejobber. Denne lov giver dig for eksempel ret til følgende ting:

  • Løn under sygedom
  • Opsigelsesvarsel på en til seks måneder – alt afhængig af hvor længe du har været på arbejdet
  • Barselsrettigheder

Hvis du skulle gå hen og blive syg i sidste øjeblik, og er ansat på vagtplan, er der mange der føler sig forpligtet til selv at finde sin egen afløser. Dette er dog ikke sådan det fungerer i praksis. Faktisk er det din arbejdsgiver, der har ansvaret for at finde en afløser – også selvom han eller hun måske påstår noget andet. Der er nemlig ikke mange, der ved, at det faktisk er arbejdsgiverens ansvar at finde en afløser ved sygdom. Så dette er en vigtig ting at være opmærksom på og påpege overfor din arbejdsgiver.

I forhold til ferie har du selvfølgelig også nogle rettigheder her. Alle lønmodtager har nemlig ret til fem ugers ferie om året. Så selvom du ikke er på fuldtid, har du stadig krav på dette. Det kan dog være forskelligt, alt afhængig af hvor du arbejder henne, om du får udbetalt feriepengene som løn under ferie eller som feriegodtgørelse.

Når du er på arbejde og skal skrive dine timer ned, så har langt de fleste arbejdssteder et system til dette. Hvor teknologisk og moderne det er, er dog meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Lige meget hvad er det dog altid en god idé selv at notere sin timer ned. Det kan enten være i en note på mobilen eller på et stykke papir, som du sørger for at gemme godt på. Grunden til dette er, at hvis der skulle opstå en fejl på din lønseddel, som hvis du for eksempel får den forkerte løn udbetalt, så kan du dokumentere, at det ikke er rigtig – og dermed sørge for, at det bliver rettet op på.